himna -himne [A] [B] [C] [Č] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [Š] [T] [U] [V] [W] [Y] [Z] [Ž]

Dobrodošli na portalu Himne Sveta!

Skladatelj Frédéric-François Chopin!

Frédéric-François Chopin (rojen kot Fryderyk Franciszek Chopin, poljsko tudi Szopen), poljski skladatelj in pianist, * 1. marec 1810, Żelazowa Wola, Poljska, † 17. oktober 1849, Pariz, Francija.

Schopin se je rodil na poljskem podeželju, kjer se je tudi začela njegova glasbena pot. Splošno je priznan kot največji poljski skladatelj in eden izmed največjih skladateljev za klavir, za katerega je napisal veliko večino svojih del.

Chopinova strast do glasbe se je pokazala že zelo zgodaj. Njegov prvi učitelj je bil Wojciech Żywny, pod mentorstvom katerega je Chopin že z osmimi leti igral na koncertu. Isto leto je napisal tudi svojo prvo skladbo (polonezo), ki je bila tudi natisnjena.

Leta 1826 je končal srednjo šolo, šolanje je nadaljeval na konservatoriju v Varšavi. Študiral je klavir in kompozicijo pri Josefu Elsnerju.

Leta 1829 je z velikim uspehom nastopil na Dunaju, leta 1831 pa se je odselil v Pariz, kjer se je družil z Berliozom, Lisztom, Mendelssohnom in drugimi umetniki.

Kot skladatelj je bil predstavnik romantike.

Umrl je mlad zaradi tuberkoloze. Njegovo srce je bilo shranjeno v posodi s konjakom [1].

Frederic Chopin je eden od predstavnikov romanticne glasbe prve polovice 19. stoletja. Njegova dela spadajo med najtezji del glasbene literaure.

Zelo znane so tri Chopinove SONATE. Njegova prva sonata je bila napisana leta 1827 in je v C molu, njegova druga sonata, njegova druga sonata v B molu leta 1837, in njegova sonata v H molu pa leta 1844.

Chopin je zelo znan tudi po svojih Etudah. Napisal je 24 etud, ki veljajo za ene izmed najtezjih (problem kromatičnih terc, arpeggiov ipd. in so primerljive z Lisztovimi). Chopin je prav tako napisal tudi 4 balade (zelo znana balada v G molu, igrana v filmu Pianist), 24 preludijev, veliko stevilo Nokutrn, valčkov, impromtujev polonez in Mazruk ter 3 skerce. Napisal je tudi eno fantazijo v F molu, ki velja za višek Chopinove literature.

<< Nazaj na skladatelje