himna -himne [A] [B] [C] [Č] [D] [E] [F] [G] [H] [I] [J] [K] [L] [M] [N] [O] [P] [Q] [R] [S] [Š] [T] [U] [V] [W] [Y] [Z] [Ž]

Dobrodošli na portalu Himne Sveta!

Skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart!

Wolfgang Amadeus Mozart, avstrijski skladatelj, * 27. januar 1756, † 5. december 1791.

Wolfgang Amadeus Mozart, eden izmed najpomembnejših in najvplivnejših skladateljev klasične glasbe vseh časov, je ob rojstvu (1756) dobil ime Johannes Chrisóstomus Wolfgang Gottlieb. Rodil se je v Salzburgu (Avstrija).

V Nemčiji se je vedno podpisoval le kot Wolfgang, v Italiji pa od približno leta 1770 dalje kot Amadeo de Mozartini. V svet glasbe ga je vpeljal oče, skladatelj Leopold Mozart.

S petimi leti je koncertiral in ustvarjal prve skladbe. Pri osmih letih so mu v Londonu natisnili prvo simfonijo in pri dvanajstih je bila uprizorjena njegova prva opera. Skupaj s sestro Nannerl so potovali in koncertirali po vsej Evropi. Publika je bila še posebej navdušena nad malim Mozartom, zato so ga poimenovali »čudežni deček«. Čeprav je bil zelo obremenjen, je preživljal lepo otroštvo v svoji glasbeni družini, ki mu je nudila zavetje in toplino. Mladostno radoživost in vedrino je ohranil vse življenje. Odrasla leta za umetnika niso bila srečna tako kot prejšnja. Pestile so ga različne težave in iskanje primerne zaposlitve. S službovanjem v rodnem Salzburgu ni bil zadovoljen, zato se je odpravil na Dunaj. Preživljal se je s komponiranjem in zasebnim poučevanjem učencev.

Dunaj ga je tesno povezal s Haydnom (Joseph Haydn, najstarejši med dunajskimi klasiki), v katerem je Mozart našel najboljšega prijatelja in svetovalca, spoznal pa je tudi mladega nadarjenega Beethovna (Ludvig van Beethoven, najmlajši med dunajskimi klasiki).

Umrl (1791) je pri zgodnjih šestintridesetih letih, a za sabo je pustil veliko zakladnico komornih, orkesterskih in opernih del.

<< Nazaj na skladatelje